Wat is de Pil?

De anticonceptiepil (afgekort de Pil) is een zeer betrouwbaar voorbehoedmiddel. Bij juist gebruik voorkomt de pil in 99,9% van de gevallen zwangerschap. Daarnaast kan de pil om andere redenen worden gebruikt: een onregelmatige en pijnlijke menstruatie kan ermee worden voorkomen, en bij moderne pillen ook puistjes.


De werking van de pil

Bij (correct) pilgebruik treden de volgende effecten op:

1. Remming van de groei van een eicel, waardoor er geen eisprong kan plaatsvinden.

2. Het slijmvlies van de baarmoedermond wordt dik, stug en daardoor nagenoeg ondoordringbaar voor sperma.

3. Het slijmvlies van de baarmoederwand verandert, waardoor er vrijwel nooit een eventueel bevruchte eicel kan innestelen.

Door deze drieledige werking ontstaat zeer betrouwbare anticonceptie.


De anticonceptiepil wordt 21 of 22 dagen per maand geslikt. Daarna volgt een pauzeperiode.

Tijdens deze pauzeperiode zal er een onttrekkingsbloeding of menstruatie optreden. Na 6 of 7 dagen, dit hangt af van de soort pil, begint u met een nieuwe strip van 21 of 22 tabletten. Bij de minipil wordt er achtereenvolgens 28 dagen geslikt en volgt geen pauzeweek. Na de laatste tablet uit de strip wordt direct met een nieuwe strip doorgegaan.

Hoe begin ik met de Pil?

Bijna iedere pillenstrip bestaat uit 21 tabletten. Die slik je 21 dagen en daarna stop je 7 dagen. Het is in deze week dat je een bloeding krijgt. Vaak duurt deze bloeding minder lang dan je normale menstruatie, verlies je minder bloed, en heb je minder last van buikpijn.
Indien je al deze tabletten keurig ingenomen hebt, ben je gedurende de hele periode beschermd tegen zwangerschap, ook in de periode van de bloeding.

De allerbelangrijkste regel is: laat nooit meer dan 7 dagen tussen het stoppen van je strip en het opnieuw starten met de volgende strip. Als je langer dan 7 dagen wacht, ben je niet meer zeker van de bescherming en moet je die maand een condoom gebruiken. Begin je strip altijd op dezelfde weekdag bv. maandag, dan is de 7-dagen regel makkelijk te onthouden.

Indien je wenst te starten met de pil, ga je langs bij je arts. Na een medisch onderzoek zal de arts de beste keuze van pil voor jou voorstellen (neem nooit een strip van je vriendin).
Nadat je bij de apotheker je pil gekocht hebt, wacht je tot de eerste dag van je volgende menstruatie om te starten.
Neem de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip, dit verkleint de kans dat je de pil vergeet.
Start je op de eerste dag van je menstruatie, dan ben je vanaf de eerste dag beschermd tegen zwangerschap.


Help ik ben de Pil een keertje vergeten?

Vergeten is menselijk, dus het kan voorkomen dat zelfs de trouwste pilgebruikster een keertje één of meer pillen vergeet.

Onthoud de regel van 12.
Pil vergeten te nemen minder dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip: Er is absoluut geen reden tot paniek. Neem onmiddellijk je vergeten pil in, de volgende neem je weer op het gewone tijdstip. Je blijft beschermd.


Pil vergeten te nemen meer dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip: Je neemt ook nog je vergeten pil en je gaat voort met de overige pillen. MAAR: verder moet je opletten, het is helemaal niet zeker dat je nog beschermd bent. Gebruik voor alle veiligheid tot aan je volgende strip ook een condoom.