Boekverslag: A Time to Kill
Er komt een grote opschudding al bij het voorproces. Jake krijgt wat dreigementen via de telefoon als bekend wordt dat hij de advocaat is van een nikker. Clanton is een plaatsje dat voor het grootste gedeelte "wit" is. Als de Grand Jury moet kijken of er wel een proces tegen Carl lee moet beginnen is er een stem te weinig en komt er toch een proces.
Wanneer Cat bij Carl lee op bezoek gaat in de gevangenis komt hij met een voorstel. Hij huurt de beste advocaat die hij kent in. Cat betaalt alles. Dat komt Carl lee wel uit want hij heeft bijna geen geld om Jake te betalen. De volgende dag leest Jake de krant hij schrikt.
Op de voorpagina staat "Jake eruit, Marsharfskyerin." Hij rijdt voordat hij naar zijn kantoor gaat eerst naar Carl lee. Hij vraagt voor een verklaring, maar krijgt 't niet. Jake wou heel graag de zaak, maar hoe krijgt hij de zaak terug. Hij weet maar een oplossing. Hij belt de broer van Carl lee op. Lester, gaat met Carl lee praten. Jake wordt weer aangenomen. Nu kan hij weer aan de slag. Na een maand zou het proces beginnen. Jake was al aan het denken al die camera's en verslaggevers. Dit proces zou veel voor hem kunnen beteken. Naam bekent hij grotere zaken dus meer geld kunnen verdienen.
De grote dag begint. De eerste dag van het proces. Carl lee en Jake komen samen binnen in de rechtbank. Voor de rechtbank is het een drukste van jewelste. Overal lopen camera ploegen en verslaggevers. Maar ook is er op het plein 2 gedeelten gemaakt. Een gedeelte staat de KKK en in het andere gedeelte staat een grote groep zwarten. Jake en de tegenstander van de staat kunnen het normaal ook al niet goed met elkaar vinden. En nu in de rechtszaal is het al helemaal een drama. Buckley en Jake noemen een voor een een naam en die vormen samen de Jury. Helaas komen er maar een paar zwarte voor en dat kan een nadeel zijn. De Jury gaat samen in een hotel wonen tot na het proces. Er mag niet gesproken worden over het proces ook niet met de familie.
Jake kon aan de slag om de Jury te bespelen. Jake's oude baas Lucien helpt hem altijd. Jake gaat een keer per maand naar hem toe al verplichting. Lucien heeft al veel zaken gedaan. Jake zou om ontroeringvatbaar pleiten. Carl lee is niet erg rijk maar er moest een psychiater komen die hem ontroeringvatbaar zou verklaren. Daar was Lucien weer handig voor. Hij wist nog mensen die voor hem hadden gewerkt.
Jake sloot zich op in wat hij noemde het crisiscentrum. Hij nam geen telefoontjes aan en hij wou niet gestoord worden.
Daar stonden ze dan. In de rechtbank met aan de ene zijde zwarte en aan de andere kant de blanke. Er bestond nog steeds rassenscheiding. Jake had zijn tactiek klaar. Hij kon als de beste de Jury bespelen. Hij had 3 van z'n soort processen gehad en hij had ze alle 3 gewonnen. Jake begon met een ingewikkelde vraag. De Jury was in een klap van stuk gebracht. Daarna mocht beide advocaten alle Jury leden spreken. Dat was de kans om de leden apart te bespelen wist Jake. Carl lee hoefde nog niks te doen. Toen de Jury was gekozen was Jake niet erg blij er zaten zoals verwacht weinig blanken in de Jury.
De 3e dag was aangebroken. Carl lee werd verhoord door de staat. Hij was onderzocht door de psychiaters van de staat en zijn eigen. Zoals altijd was hij volgens de staat niet ontroeringvatbaar. De staat ging verschillende mensen verhoren en Jake deed dat eveneens.
Na een aantal mensen te hebben verhoord was de Jury stuk. Nu was het belangrijkste gedeelte. De Jury moest nu hun werk doen. Het werd buiten erg stil. Je kon een speld horen vallen. De Jury trok zich terug in de vergaderzaal. Na een half uurtje kwamen ze terug.
De Jury nam plaats in de Jury banken. De rechter vroeg of ze tot een uitspraak waren gekomen.
De brief waarop de uitspraak stond werd eerst nagekeken of hij niet al geopend was.
Alle was goed.
Jake wilde de Jury niet aankijken bij de eerste strafzaak glimlachte de Jury naar hem en toen was hij verzekerd van vrijspraak.
Carl lee moest gaan staan toen de uitspraak begon.
De griffier Jean Gillespie moest de brief voorlezen.
"Wat betreft alle punten van de aanklacht achten wij, de jury, de beklaagde onschuldig op grond ontoerekeningsvatbaarheid".
Carl lee draaide zich op en tilde zijn dochtertje op en gilde het uit van vreugde.
Gwen de vrouw van Carl lee bedankte de Heer.
De rechter Noose vroeg om stilte en dat kreeg hij. Bij Carl lee sprongen de tranen in de ogen toen hij besefte dat hij vrij man was.
Een tiener rende naar bij en maakte het nieuws bekend.
Buiten begon de heksenketel. Toen Jake en Carl lee buiten kwamen flitste overal de flitsers van de fototoestellen en iedereen wou een gesprek met Carl lee en zijn advocaat.
Overal werd gezongen en gedanst door de zwarten.
Jake stelde voor om een persconferentie te houden zodat ze het nu wat rustiger hadden.
Lucien kwam met het idee om kaartjes te verkopen en zo ook nog wat geld er aan over te houden. Jake werd bekend en hij kreeg veel meer vragen om advocaat van mensen te worden.
Carl lee was vrij. Na lange tijd kon hij eindelijk bij zijn familie zijn.
Waar speelt het verhaal zich af
Het verhaal speelt zich af in Claton in de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi.
Het verhaal speelt zich veel af in de rechtbank, gevangenis en in het kantoor van Jake.
Wanneer speelt het verhaal zich af
Het verhaal speelt zich af in het verleden toen er nog veel rassenscheiding was in Amerika.
De hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Jake de advocaat van Carl lee.
Hij is een straatadvocaat. Hij pikt de kleine dingen mee. Zoals dieven, en kleine misdrijven.
Hij heeft elke dag hetzelfde ritueel. Hij staat om 5.30 op, gaat om 7.00 naar zijn vaste eetcafé, en is om 8.00 op zijn bureau, hij neemt tot 10.00 geen telefoontjes aan en hij belt na 11.00 iedereen terug die voor 11.00 heeft gebeld. Jake is net in de 30.
Andere personen
Carl lee: een gewone man waarvan het dochtertje wordt verkracht.
Hij betaalt de belasting, hij heeft een huisje. Carl lee werkt in een papierfabriek.
Tonya: het dochtertje van Carl lee. Gaat naar school, leeft een normaal leven.
Lucien: een man die is opgegroeid in een advocatenfamilie. Allen waren advocaat. Maar toen hij naar school ging merkte men al dat het bij hem anders lag.
Hij had de jonge Jake aangenomen en later heeft hij hem het kantoor gegeven.
Titelverklaring
Het boek heet de jury omdat alles in de handen van de Jury ligt.
Waar gaat het boek over
Het boek gaat over een man waarvan het dochtertje is verkracht. De man neemt het heft in eigen handen. En dan zijn de rollen omgedraaid.
De Compositie
Het boek loopt in de jaren mee.
De Taal
De taal die wordt gebruikt is algemeen beschaafd Nederlands.
Het Doel van de schrijver
Het doel van de schrijver is duidelijk te maken het verschil tussen zwarten en blanken in Amerika.
Eigen Mening
Ik vind het nog steeds een mooi boek, ik heb het boek ook in de vakantie gelezen en het blijft me steeds verbazen. Het boek zou ik (als ik tijd zou hebben) in een ruk kunnen uitlezen.
Dit is een van mijn eerste boeken waarvan ik tot de laatste 2 bladzijden niet wist wat de uitspraak zou zijn. Het boek is zo opgebouwd dat je niet weet wie er gaat winnen.
Het boek zet je daardoor aan het denken. Ik vind het een moeilijker boek dan dat ik normaal gewend ben. Ik moest het af en toe even overlezen omdat ik het niet begreep.
Extra gegevens
Dit boek is vertaald. Het oorspronkelijke boek heette A time to kill. Uitgebracht in 1989.
De vertaalde versie is vertaald door Maaike Bijnsdorp in 1993.
ISBN - nummer 90 229 8103 7
NUGI 331
Andere boeken van John Grisham ISBN -nummer
Advocaat van de duivel (The Firm) 90 229 8140 1
Achter gesloten deuren ( The Pelican Brief) 90 229 8168 1
De cliënt 90 229 8101 0
Het vonnis
De rainmaker
Over de schrijver
John Grisham werd in een klap wereldberoemd als bestsellerauteur met zijn debuut Advocaat van de duivel (The Firm), waarmee hij een nieuw genre creëerde: de legal thriller. Het boek werd verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol
Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als jurist in Southaven, tijdens deze periode verloor hij zijn interesse in strafrecht en werd succesvol in civiel recht.
Boek informatie
- A Time to Kill
- John Grisham
- Nederlands
Handige opties
- Meer boeken van:John Grisham
Andere boekverslagen van boeken geschreven door John Grisham

1
boekverslag
A Time to Kill

2
boekverslagen
Achter Gesloten Deuren

2
boekverslagen
Advocaat van de Duivel

1
boekverslag
De Rainmaker

1
boekverslag
De straatvechter