Boekverslag: Turks Fruit
Gegevens van het boek:
Titel : Turks fruit.
Auteur : Jan Wolkers.
Welke druk : 44e druk, 2003.
Eerste druk : 1969.
Uitgeverij : J.M. Meulenhoff bv.
Illustraties : Vormgeving omslag: Ellen Langendam.
Foto voorzijde omslag:© Rob Houwer’s Filmcompagnie Holland.
Foto achterzijde omslag: Chris van Houts.
Vormgeving binnenwerk: Jan Vermeulen.
Aantal bladzijden : 214.
Aantal hoofdstukken : 19.
Motto : RASTAPOPOULOS: ik, naar? Ik ben de grootste naarling
van de hele wereld! Het is erg, maar toch écht waar!
CARREIDAS: o, nee, ik ben de grootste naarling van de wereld… En ik ben trouwens veel rijker!
RASTAPOPOULOS: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen… Nou, wat zegt u daarvan?
CARREIDAS: Dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!
RASTAPOPOULOS: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit, geef toe, dat ik slechter ben dan u!
CARREIDAS: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!
De Avonturen van Kuifje
VLUCHT 714
Opgedragen aan : Voor Olga Stabulas.
Samenvatting.
De hoofdpersoon staat te liften. Een auto stopt voor hem. Er zit een mooie vrouw in (Olga). Zij vindt hem blijkbaar ook leuk, want de autorit eindigt in een heftige vrijpartij. Daarna rijden ze verder, maar omdat ze opeens hard moeten lachen, knallen ze tegen een boom aan. De ik-persoon heeft een gat in zijn hoofd en Olga lijkt wel dood! Een Engelsman brengt ze naar het ziekenhuis.
2 maanden later komen ze elkaar weer tegen op de kermis in Amsterdam, waar hij woont. Olga gaat met hem mee en ze beginnen weer te neuken, er wordt heel wat afgeneukt in dit boek… Daarna blijft ze bij hem wonen.
Het boek begint met het feit dat de hoofdpersoon 2 weken op bed ligt, zichzelf te rukken op foto’s van Olga; ze is bij hem weg gegaan.
Olga hield heel veel van haar vader. Hij zorgde goed voor haar.
Ze hield minder van haar moeder, want die ging veel vreemd. Haar moeder heeft borstkanker gehad, waardoor ze één borst mist, maar ze heeft daar wel vulling voor. Dat vindt de hoofdpersoon heel vies voelen als ze elkaar omhelzen.
Als de moeder van Olga vroeger stond te douchen, zei ze wel eens tegen Olga dat het door Olga kwam dat ze maar één borst had, dat ze er als baby te hard aan heeft gezogen. Daardoor is bij Olga een angst voor kinderen krijgen ontstaan.
Olga’s vader had een leveraandoening. Daardoor heeft hij een dieet, maar zijn vrouw geeft hem toch meer eten. Op een gegeven moment sterft hij.
Na een tijdje trouwens ze gratis, alleen de trouwboekjes kostten 50 cent.
Ze wilden het graag samen vieren, maar Olga’s moeder had toch een tuinfeest georganiseerd en ze gaf hun een kinderwagen. Dat was helemaal geen succes. Na afloop daarvan wilden Olga’s ouders met ze praten, over geld. Dat ze nooit geld van ze zouden krijgen en dat Olga ook nooit meer bij hun aan mocht komen kloppen.
De hoofdpersoon is kunstenaar. Hij krijgt de opdracht om een beeldhouwwerk van een vrouw met kind te maken. Olga moest poseren, maar ze vond het helemaal niet leuk, ze was bang voor het kind (een pop). Daardoor kreeg de hoofdpersoon ook de opmerking van de wethouder, dat het leek alsof de moeder angst had voor haar kind. Hij verdiende met deze opdracht wel zoveel geld, dat hij een jaar lang alleen maar voor zichzelf kon werken, dat wilde dus zeggen: Olga maken.
Na dat jaar moest hij weer een beeld maken van moeder met kind. Olga wilde absoluut niet weer zo poseren, dus werd het een beeld zonder menselijke expressie; “een gebogen figuur dat een soort schepsel van de grond pakte.” De kunstenaar zou de koningin ontmoeten, maar omdat Olga een veel te diep uitgesneden jurk aan had, zeiden ze dat ze waarschijnlijk wel begrepen dat de koningin hun zó niet kon ontmoeten.
Olga werkte af en toe, als ze geld nodig hadden.
Plotseling begon Olga veel met haar moeder te bellen. Als de hoofdpersoon dan binnenkwam, had ze opeens niets meer aan haar te vertellen en hing ze op. In het nieuwe jaar kreeg hij opdracht om een beeld voor het bedrijf van Olga’s moeder te maken. Dat wilde hij niet. Op een dag ging Olga naar haar moeder. Ze belde op, om te vragen of de hoofdpersoon ook kwam, om gezellig mee te eten. Onder dat etentje zat Olga uitgebreid te flirten met een lelijke lange slungel. Als ze samen naar de wc gaan, wordt hij zó boos dat hij, over het eten, begint te kotsen. Hij wordt naar de wc gestuurd en als hij uitgekotst is, gaat hij naar de gang. Daar komt hij Olga met haar moeder tegen. Hij wordt boos en slaat Olga. Olga pikt dit niet en trekt bij haar moeder in.
Na die 2 weken op bed besluit hij dat het wel genoeg is geweest. Hij komt goor uit bed, maakt het huis schoon en gaat de straat op om een nieuwe Olga te vinden. Hij neukt 2 maanden lang met de een na de andere vrouw, vooral die problemen hebben, maar vindt niet de juiste persoon. Dan besluit hij het anders aan te pakken: geen vrouwen meer met problemen, maar die zelf een eigen huis hebben. Met hun gaat hij eerst over zichzelf praten, wat erg oplucht. Zo gaat het een tijdje, maar ook dat heeft geen succes.
Tijdens dit proces denkt hij steeds terug naar zijn bijna volmaakte relatie met Olga. Hij vertelt in geuren en kleuren over de, vaak komische, belevenissen met Olga.
Hij belt Olga op, om de scheiding te regelen. Hij gaat naar haar toe, ze woont bij haar moeder, en ze gaan praten. Het is te laat om naar huis te gaan, dus slaapt hij daar. Hij gaat in de ochtend naar Olga’s kamer en begint, terwijl ze slaapt, met haar te neuken. Dan wordt ze wakker. Ze is boos. Haar moeder komt en op dat moment komt hij klaar. Hij wordt uitgescholden voor vieze verkrachter en ze dreigde met politie.
Ze spreken nog een keer af om samen naar een advocaat te gaan. Olga ziet er slecht uit. Ze krijgt papieren mee, die de hoofdpersoon moet tekenen, dan pas zouden ze gescheiden zijn. Dat doet hij, maar met tegenzin.
Op een dag ontmoet hij Olga weer in de Bijenkorf. Ze gaan wat drinken. Olga is blond en ziet er nog slechter uit. Ze heeft een nieuwe man ontmoet, waarmee ze gaat trouwen.
Hij gaat een jaar lang alleen maar werken. Een maand na de ontmoeting met Olga, zou zij zwanger geworden zijn, door die man. Ze moest een abortus ondergaan, maar dat ging fout en er werd een eierstok verwijderd. Nu zou ze gaan trouwen met een Amerikaanse ingenieur. Ze gaat dan met hem mee naar Amerika. De hoofdpersoon achterhaald haar nummer en ze spreken nog een keer af. Olga ziet er heel slecht uit. Ze doen herinneringen op met foto’s. dan gaat ze weg en belooft nog een keer te komen met haar nieuwe man. Een week later komen ze. Daarna vertrekken ze naar Amerika. Olga stuurt vier kaarten. Na een half jaar, met kerst, krijgt hij nog een brief van 3 kantjes uit de buurt van de Arabische Golf. Daarna is het over.
8 Maanden daarna, komt ze opeens langs. Ze heeft een groot litteken en ziet er heel erg slecht uit. Ze is uit angst voor haar man weg gevlucht, want ze had overspel gepleegd. Ze moest naar een dokter voor een onderzoek.
Niet lang daarna belt haar moeder. Dat Olga een tumor in haar hoofd had en dat ze naar hem vroeg. Of hij een aantal keer per week langs wou gaan in het ziekenhuis. Door de bestraling werd ze langzaam kaal. Het laatste halfjaar wordt ze ook langzaam blind en begint te raaskallen. Op een gegeven moment denkt ze dat ze losse tanden heeft en zegt ze dat ze alleen nog maar turks fruit kan eten; of hij dat voor haar wil halen.
Het gaat slechter en slechter en op een voorjaarsdag is ze dood. De dokter vroeg of hij de pruik die hij voor haar had gekocht terug wilde hebben, maar hij zei dat ze hem op moest houden; dat had ze zo gewild.
Thema, motieven, titelverklaring:
Thema:
Het onderwerp is: de stuklopende relatie, liefde en verdriet.
Ik denk dat de hoofdgedachte van het boek ‘na liefde komt vaak liefdesverdriet’ is. De hoofdpersoon en Olga waren aan het begin van het boek ongelofelijk verliefd op elkaar: alles ging goed, tot Olga hem opeens verliet voor een andere man.
Liefde, omdat ze vreselijk veel van elkaar hielden, ze waren heel gelukkig.
Verdriet, omdat de hoofdpersoon vreselijk verdrietig was toen Olga hem verliet, hij werd heel erg ongelukkig en ging op zoek naar een “nieuwe Olga.”
Motieven:
· Seks: Er wordt heel wat af geneukt in het boek.
· Dieren: Ze hebben heel veel (ongewone) huisdieren zoals een kat, duiven, een wezeltje, boomkikkers en een eendje.
· Kanker: de kankerborst van de moeder van Olga en de hersentumor van Olga spelen een grote rol in het boek.
· Liefde: De liefde tussen de twee hoofdpersonen.
· Vreugde: Samen lijden ze een vrolijk leven.
· Verdriet en eenzaamheid: het verdriet van de hoofdpersoon als Olga hem eenzaam achterlaat.
Titelverklaring:
Turks fruit is het enige voedsel dat Olga nog kan eten als ze het gevoel heeft dat haar tanden los zitten. Ze vraagt de hoofdpersoon dan om turks fruit voor haar te kopen.
Het geeft ook de tegenstelling aan van de mooie gezonde Olga in het begin van het verhaal en het lelijke zieke wrak dat ze is aan het einde. Fruit staat voor gezondheid en vruchtbaarheid, terwijl Turks fruit snoepgoed is en dus bederfelijk en slecht.
Eigen mening:
Turks fruit leek me een heel leuk boek, omdat ik meerdere mensen dat heb horen zeggen en de film scheen ook interessant te zijn. Toen ik het boek opensloeg, zag ik allemaal bladzijdes vól staan met tekst… geen alinea’s, niks niet. Dat vond ik helemaal niet leuk, maar ik begon toch maar te lezen. Eerst snapte ik er niet echt veel van, maar langzaamaan werd het verhaal me steeds duidelijker en wilde ik graag weten wat er precies is gebeurt. Op een gegeven moment werd ik een beetje gek van al dat geneuk. Er werd zóveel in geneukt, dat het saai werd. En seks saai, is vrijwel onmogelijk.
Ik heb ook moeten lachen om het boek, omdat er grappige stukjes in stonden, manieren hoe de hoofdpersoon iemand zag bijvoorbeeld.
“Maar toen hij drie kleine figuurtjes uit zijn zak haalde en die als halmapionnen op tafel zette, en erbij vertelde dat dit de heilige apostelen Peter, John en James waren, kon ik niet laten mijn gulp open te knopen, mijn lul te voorschijn te halen en te zeggen:‘And this is the holy Habakkuk.’”
Dat stuk vond ik erg komisch, dat iemand dat lef had! Ik zou me helemaal dood schamen. Maar hij deed dat gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zo krijg je mensen inderdaad wel weg.
De tijd dat ze nog samen waren kwam bij mij heel erg gelukkig over, maar ook wel een beetje alsof de hoofdpersoon een lichtelijke obsessie voor Olga had. Hij kon maar niet stoppen aan haar te denken en, wat Olga hem zegt als ze bij hem langs komt na de scheiding, dat Olga in die tijd nooit in haar eentje de stad in is geweest wil ook wel wat zeggen.
Dat het boek in de tijd is geschreven dat seks geen taboe meer werd wil niet zeggen dat er zó verschrikkelijk veel in geneukt moet worden. Op een gegeven moment begon hij zelfs te zeggen dat hij haar vaak in haar kont neukte en dan gelijk de stront van zijn eikel af moest halen, omdat hij anders de volgende dag een opgezette eikel zou hebben. Dat was echt te veel van het goede.
Dit alles bij elkaar genomen was het verhaal interessant, doordat je steeds meer kleine stukjes te weten kwam, maar ook licht saai, vooral doordat er geen alinea’s en dergelijke waren (dat kwam dan wel doordat ik de filmuitgave las, want de oudere versie, die dikker is, heeft dat niet).
Dus als conclusie: het verhaal zelf vond ik erg interessant, maar hoe het boek in elkaar zat, irriteerde me. Ik raad het boek zeker aan, behalve als je er niet tegen kan dat er (veel) seks beschreven wordt.
De opdracht:
Waarom was dit boek vooral belangrijk in de tijd dat het geschreven was?
Omdat in de jaren ’60 – ’70 van de 20e eeuw de seksuele revolutie plaats vond. In het openbaar over seks praten of het bedrijven was totaal niet gewenst. Eigenlijk is die revolutie nog steeds niet voorbij.
De introductie van de anticonceptiepil in 1064 en de opkomst van de NVSH met consultatiebureau’s waren heel belangrijk. In consultatiebureau’s worden de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van baby’s/peuters van 1 tot 4 jaar oud gevolgd en prikken gegeven (vaccinaties).
De Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) werd in 1946 opgericht. Het was de opvolger van de in 1881 opgerichte Nieuw-Malthusiaanse Bond.
In Amsterdam begon de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs in dat jaar een spreekuur voor geboorteregeling.
De Rutgers Stichting, vernoemd naar Jan Rutgers, zorgde ervoor dat tussen 1969 en 2002 de consultatiebureau’s er ook voor waren voor problemen met seksualiteit en om voorbehoedsmiddelen te kopen.
Het tijdschrift van de NVSH, de Sekstant, was een belangrijk voorlichtingsmiddel in de periode dat Nederlandse jongeren nog vrijwel geen seksuele voorlichting kregen op school en hun ouders er bijna niets over wilden vertellen.
Door de anticonceptiepil werd het makkelijker om veilig te vrijen zonder bang te zijn om zwanger te worden. In katholieke huishoudens was dat een taboe; seks voor het huwelijk! Vrijen zou niet voor het plezier bedoeld zijn, maar om kinderen te verwekken.
De eerste naakte vrouw op televisie was Phil Bloom. Dat was in 1967 in het programma Hoepla, waarbij ze alleen wat bloemetjes over zich heen had. In de volgende aflevering zat ze uit een krant voor te lezen. Opeens liet ze de krant zakken en zag men haar naakt op televisie. Dat was nog nooit eerder gebeurd, dus iedereen was erg geschrokken.
In 1969 kwam het liedje “Je táime” van Serge Gainsbourg en actrice Jane Birkin. Er kwamen veel kreungeluiden in voor, waardoor het niet uitgezonden mocht worden. Het werd voor “hijgplaat” verklaard. Het werd alleen uitgezonden zonder tekst, alleen muziek op het radiostation van Veronica.
In 1971 komt de massaal bezochte film Blue Movie uit. Het was de eerste Nederlandse naaktfilm. Het was een slechte film, want de seksscènes waren (bijna) niet opwindend en erotisch en het verhaal was helemaal slecht. De jongeren mochten er niet naartoe van hun ouders, want het was een pornografische film, maar als we het nu zouden zien, zouden we ons afvragen wat dáár nou pornografisch aan was.
‘Turks fruit’ mochten de jongeren wél zien van hun ouders, terwijl er evenveel seks in voor komt. ‘Turks fruit’ was volgens die ouders literatuur, dus het was wel toegestaan.
In 1972 was de musical HAIR in Nederland te zien. Er kwam veel naakt en seks in voor. Het was een soort protestmusical tegen alle normen en waarden van die tijd. Ze deden alles wat niet mocht juist wel, kijk maar naar de hippies.
Wat door de seksuele revolutie gebeurd is:
· De emancipatie van de vrouw is toegenomen.
· Het huwelijk en het gezin daalden in aanzien.
· Het aantal geslachtsziekten in aantal en vorm is sterkt toegenomen.
· Het aantal grote gezinnen is afgenomen.
· Het aantal geboorten is gedaald.
· Afwijkende seksuele belevingsvormen zoals homoseksualiteit en sadomasochisme, maar ook bijvoorbeeld vreemdgaan zijn meer geaccepteerd.
Bronvermelding:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Seksuele_revolutie
http://nl.wikipedia.org/wiki/NVSH
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hippie
http://www.nvsh.nl/opinie/hervormingSeksuele.htm
En natuurlijk mijn ouders.
Personages:
De hoofdpersoon:
De hoofdpersoon heeft in het hele boek geen naam. Hij heeft een mager gezicht en wilde krullen. Hij is best oversekst, want hij denkt vaak met zijn penis. Hij rookt.
Hij is een kunstenaar en beeldhouwer. Daardoor is hij absoluut niet rijk. Zijn leven draait eigenlijk alleen maar om Olga, waar een relatie mee heeft en ook mee getrouwd is. Deze relatie is ook zeer diepgaand. Als Olga hem verlaat weet hij niet meer wat hij moet doen, hij is radeloos. De vraag die hem door het boek bezig houdt is waarom, waarom heeft Olga hem verlaten? Hij geeft zijn schoonmoeder de schuld, wie hij “de boze heks” noemt.
Olga:
Olga heeft een beetje mollige wangen met sproeten. Bruine (bijna gouden) ogen, rood haar en haar 2 bovenste voortanden nep. Ze heeft een aantal trauma’s: ze poetst haar tanden bijna elk uur omdat ze bang is dat ze gaan rotten, ze doet er alles aan om te voorkomen dat haar borsten gaan hangen, ze vindt later haar sproeten niet meer mooi en probeert ze die weg te krijgen met een enorme laag pancake.
Ze houdt heel veel van dieren.
Ze werkte soms in een fabriek voor plastic babyonderbroeken. Daar verdiende ze 1 gulden per uur. Later ging ze op de Sociale Verzekeringsbank werken, maar ook daar ging ze snel weg.
Olga is 2 keer hertrouwd. Ze is op jonge leeftijd gestorven door een tumor in haar hoofd. Tijdens het boek is ze erg veel veranderd; in het begin was ze heel vrolijk, maar aan het eind wordt ze steeds treuriger en na een half jaar in het ziekenhuis liggen, sterft ze.
Moeder van Olga:
Olga's moeder is voor de hoofdpersoon de boze heks. Ze is heel berekenend en daarom is ze ook met haar man getrouwd. Ze rouwt niet oom zijn sterven. Ze doet al zijn bezittingen weg en leeft vrolijk verder.
Zij heeft borstkanker gehad vandaar dat zij maar een borst heeft. Tegen Olga zei ze vroeger dat Olga zo hard had gezogen bij de borstvoeding, dat de borst nu helemaal leeg was. Ze ging veel vreemd. Tegen Olga zei ze dat die man een oom was, als zij elkaar ontmoetten.
Vader van Olga:
Olga's vader is een sympathieke en komische man die het goed met de hoofdpersoon kan vinden, maar hij heeft weinig invloed op hun relatie, hij keurt het goed, meer niet.
Hij voelt zich best eenzaam en kan niet veel meer. Eigenlijk moet hij op dieet, maar hij en zijn vrouw houden zich daar niet aan. Dat wordt later ook zijn dood.
Tijd:
Hoeveel tijd verstrijkt er in het boek?
Het verhaal speelt zich af in 6-7 jaar. Het begint bij de ontmoeting tussen de hoofdpersoon en Olga en eindigt bij de dood van Olga. Er werden geen leeftijden gegeven, dus daardoor weet ik niet precies hoelang het hele verhaal heeft geduurd.
Wordt het boek op chronologische volgorde (=volgorde van de gebeurtenissen) verteld, of is er sprake van flashbacks of flash-forwards?
Het verhaal wordt verteld met flashbacks, want de hoofdpersoon kijkt steeds terug naar wat hij met Olga heeft beleefd, toen ze nog samen waren. Pas na het midden van het boek gaat het een beetje op chronologische volgorde.
Ruimte:
De plaats waar de meeste gebeurtenissen zich afspelen is in het atelier in Amsterdam, wat tegelijk ook de woonruimte is. Daar bedrijft hij met veel meisjes, maar met name Olga, de liefde. Daar staat Olga vaak model en maakt hij veel beelden van haar. Daar verwerkt hij ook zijn verdriet, hij beleeft er goede en slechte tijden. Ook in Alkmaar speelt het verhaal zich soms af, daar wonen Olga’s ouders en daar is hun winkel.
Titel : Turks fruit.
Auteur : Jan Wolkers.
Welke druk : 44e druk, 2003.
Eerste druk : 1969.
Uitgeverij : J.M. Meulenhoff bv.
Illustraties : Vormgeving omslag: Ellen Langendam.
Foto voorzijde omslag:© Rob Houwer’s Filmcompagnie Holland.
Foto achterzijde omslag: Chris van Houts.
Vormgeving binnenwerk: Jan Vermeulen.
Aantal bladzijden : 214.
Aantal hoofdstukken : 19.
Motto : RASTAPOPOULOS: ik, naar? Ik ben de grootste naarling
van de hele wereld! Het is erg, maar toch écht waar!
CARREIDAS: o, nee, ik ben de grootste naarling van de wereld… En ik ben trouwens veel rijker!
RASTAPOPOULOS: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen… Nou, wat zegt u daarvan?
CARREIDAS: Dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!
RASTAPOPOULOS: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit, geef toe, dat ik slechter ben dan u!
CARREIDAS: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!
De Avonturen van Kuifje
VLUCHT 714
Opgedragen aan : Voor Olga Stabulas.
Samenvatting.
De hoofdpersoon staat te liften. Een auto stopt voor hem. Er zit een mooie vrouw in (Olga). Zij vindt hem blijkbaar ook leuk, want de autorit eindigt in een heftige vrijpartij. Daarna rijden ze verder, maar omdat ze opeens hard moeten lachen, knallen ze tegen een boom aan. De ik-persoon heeft een gat in zijn hoofd en Olga lijkt wel dood! Een Engelsman brengt ze naar het ziekenhuis.
2 maanden later komen ze elkaar weer tegen op de kermis in Amsterdam, waar hij woont. Olga gaat met hem mee en ze beginnen weer te neuken, er wordt heel wat afgeneukt in dit boek… Daarna blijft ze bij hem wonen.
Het boek begint met het feit dat de hoofdpersoon 2 weken op bed ligt, zichzelf te rukken op foto’s van Olga; ze is bij hem weg gegaan.
Olga hield heel veel van haar vader. Hij zorgde goed voor haar.
Ze hield minder van haar moeder, want die ging veel vreemd. Haar moeder heeft borstkanker gehad, waardoor ze één borst mist, maar ze heeft daar wel vulling voor. Dat vindt de hoofdpersoon heel vies voelen als ze elkaar omhelzen.
Als de moeder van Olga vroeger stond te douchen, zei ze wel eens tegen Olga dat het door Olga kwam dat ze maar één borst had, dat ze er als baby te hard aan heeft gezogen. Daardoor is bij Olga een angst voor kinderen krijgen ontstaan.
Olga’s vader had een leveraandoening. Daardoor heeft hij een dieet, maar zijn vrouw geeft hem toch meer eten. Op een gegeven moment sterft hij.
Na een tijdje trouwens ze gratis, alleen de trouwboekjes kostten 50 cent.
Ze wilden het graag samen vieren, maar Olga’s moeder had toch een tuinfeest georganiseerd en ze gaf hun een kinderwagen. Dat was helemaal geen succes. Na afloop daarvan wilden Olga’s ouders met ze praten, over geld. Dat ze nooit geld van ze zouden krijgen en dat Olga ook nooit meer bij hun aan mocht komen kloppen.
De hoofdpersoon is kunstenaar. Hij krijgt de opdracht om een beeldhouwwerk van een vrouw met kind te maken. Olga moest poseren, maar ze vond het helemaal niet leuk, ze was bang voor het kind (een pop). Daardoor kreeg de hoofdpersoon ook de opmerking van de wethouder, dat het leek alsof de moeder angst had voor haar kind. Hij verdiende met deze opdracht wel zoveel geld, dat hij een jaar lang alleen maar voor zichzelf kon werken, dat wilde dus zeggen: Olga maken.
Na dat jaar moest hij weer een beeld maken van moeder met kind. Olga wilde absoluut niet weer zo poseren, dus werd het een beeld zonder menselijke expressie; “een gebogen figuur dat een soort schepsel van de grond pakte.” De kunstenaar zou de koningin ontmoeten, maar omdat Olga een veel te diep uitgesneden jurk aan had, zeiden ze dat ze waarschijnlijk wel begrepen dat de koningin hun zó niet kon ontmoeten.
Olga werkte af en toe, als ze geld nodig hadden.
Plotseling begon Olga veel met haar moeder te bellen. Als de hoofdpersoon dan binnenkwam, had ze opeens niets meer aan haar te vertellen en hing ze op. In het nieuwe jaar kreeg hij opdracht om een beeld voor het bedrijf van Olga’s moeder te maken. Dat wilde hij niet. Op een dag ging Olga naar haar moeder. Ze belde op, om te vragen of de hoofdpersoon ook kwam, om gezellig mee te eten. Onder dat etentje zat Olga uitgebreid te flirten met een lelijke lange slungel. Als ze samen naar de wc gaan, wordt hij zó boos dat hij, over het eten, begint te kotsen. Hij wordt naar de wc gestuurd en als hij uitgekotst is, gaat hij naar de gang. Daar komt hij Olga met haar moeder tegen. Hij wordt boos en slaat Olga. Olga pikt dit niet en trekt bij haar moeder in.
Na die 2 weken op bed besluit hij dat het wel genoeg is geweest. Hij komt goor uit bed, maakt het huis schoon en gaat de straat op om een nieuwe Olga te vinden. Hij neukt 2 maanden lang met de een na de andere vrouw, vooral die problemen hebben, maar vindt niet de juiste persoon. Dan besluit hij het anders aan te pakken: geen vrouwen meer met problemen, maar die zelf een eigen huis hebben. Met hun gaat hij eerst over zichzelf praten, wat erg oplucht. Zo gaat het een tijdje, maar ook dat heeft geen succes.
Tijdens dit proces denkt hij steeds terug naar zijn bijna volmaakte relatie met Olga. Hij vertelt in geuren en kleuren over de, vaak komische, belevenissen met Olga.
Hij belt Olga op, om de scheiding te regelen. Hij gaat naar haar toe, ze woont bij haar moeder, en ze gaan praten. Het is te laat om naar huis te gaan, dus slaapt hij daar. Hij gaat in de ochtend naar Olga’s kamer en begint, terwijl ze slaapt, met haar te neuken. Dan wordt ze wakker. Ze is boos. Haar moeder komt en op dat moment komt hij klaar. Hij wordt uitgescholden voor vieze verkrachter en ze dreigde met politie.
Ze spreken nog een keer af om samen naar een advocaat te gaan. Olga ziet er slecht uit. Ze krijgt papieren mee, die de hoofdpersoon moet tekenen, dan pas zouden ze gescheiden zijn. Dat doet hij, maar met tegenzin.
Op een dag ontmoet hij Olga weer in de Bijenkorf. Ze gaan wat drinken. Olga is blond en ziet er nog slechter uit. Ze heeft een nieuwe man ontmoet, waarmee ze gaat trouwen.
Hij gaat een jaar lang alleen maar werken. Een maand na de ontmoeting met Olga, zou zij zwanger geworden zijn, door die man. Ze moest een abortus ondergaan, maar dat ging fout en er werd een eierstok verwijderd. Nu zou ze gaan trouwen met een Amerikaanse ingenieur. Ze gaat dan met hem mee naar Amerika. De hoofdpersoon achterhaald haar nummer en ze spreken nog een keer af. Olga ziet er heel slecht uit. Ze doen herinneringen op met foto’s. dan gaat ze weg en belooft nog een keer te komen met haar nieuwe man. Een week later komen ze. Daarna vertrekken ze naar Amerika. Olga stuurt vier kaarten. Na een half jaar, met kerst, krijgt hij nog een brief van 3 kantjes uit de buurt van de Arabische Golf. Daarna is het over.
8 Maanden daarna, komt ze opeens langs. Ze heeft een groot litteken en ziet er heel erg slecht uit. Ze is uit angst voor haar man weg gevlucht, want ze had overspel gepleegd. Ze moest naar een dokter voor een onderzoek.
Niet lang daarna belt haar moeder. Dat Olga een tumor in haar hoofd had en dat ze naar hem vroeg. Of hij een aantal keer per week langs wou gaan in het ziekenhuis. Door de bestraling werd ze langzaam kaal. Het laatste halfjaar wordt ze ook langzaam blind en begint te raaskallen. Op een gegeven moment denkt ze dat ze losse tanden heeft en zegt ze dat ze alleen nog maar turks fruit kan eten; of hij dat voor haar wil halen.
Het gaat slechter en slechter en op een voorjaarsdag is ze dood. De dokter vroeg of hij de pruik die hij voor haar had gekocht terug wilde hebben, maar hij zei dat ze hem op moest houden; dat had ze zo gewild.
Thema, motieven, titelverklaring:
Thema:
Het onderwerp is: de stuklopende relatie, liefde en verdriet.
Ik denk dat de hoofdgedachte van het boek ‘na liefde komt vaak liefdesverdriet’ is. De hoofdpersoon en Olga waren aan het begin van het boek ongelofelijk verliefd op elkaar: alles ging goed, tot Olga hem opeens verliet voor een andere man.
Liefde, omdat ze vreselijk veel van elkaar hielden, ze waren heel gelukkig.
Verdriet, omdat de hoofdpersoon vreselijk verdrietig was toen Olga hem verliet, hij werd heel erg ongelukkig en ging op zoek naar een “nieuwe Olga.”
Motieven:
· Seks: Er wordt heel wat af geneukt in het boek.
· Dieren: Ze hebben heel veel (ongewone) huisdieren zoals een kat, duiven, een wezeltje, boomkikkers en een eendje.
· Kanker: de kankerborst van de moeder van Olga en de hersentumor van Olga spelen een grote rol in het boek.
· Liefde: De liefde tussen de twee hoofdpersonen.
· Vreugde: Samen lijden ze een vrolijk leven.
· Verdriet en eenzaamheid: het verdriet van de hoofdpersoon als Olga hem eenzaam achterlaat.
Titelverklaring:
Turks fruit is het enige voedsel dat Olga nog kan eten als ze het gevoel heeft dat haar tanden los zitten. Ze vraagt de hoofdpersoon dan om turks fruit voor haar te kopen.
Het geeft ook de tegenstelling aan van de mooie gezonde Olga in het begin van het verhaal en het lelijke zieke wrak dat ze is aan het einde. Fruit staat voor gezondheid en vruchtbaarheid, terwijl Turks fruit snoepgoed is en dus bederfelijk en slecht.
Eigen mening:
Turks fruit leek me een heel leuk boek, omdat ik meerdere mensen dat heb horen zeggen en de film scheen ook interessant te zijn. Toen ik het boek opensloeg, zag ik allemaal bladzijdes vól staan met tekst… geen alinea’s, niks niet. Dat vond ik helemaal niet leuk, maar ik begon toch maar te lezen. Eerst snapte ik er niet echt veel van, maar langzaamaan werd het verhaal me steeds duidelijker en wilde ik graag weten wat er precies is gebeurt. Op een gegeven moment werd ik een beetje gek van al dat geneuk. Er werd zóveel in geneukt, dat het saai werd. En seks saai, is vrijwel onmogelijk.
Ik heb ook moeten lachen om het boek, omdat er grappige stukjes in stonden, manieren hoe de hoofdpersoon iemand zag bijvoorbeeld.
“Maar toen hij drie kleine figuurtjes uit zijn zak haalde en die als halmapionnen op tafel zette, en erbij vertelde dat dit de heilige apostelen Peter, John en James waren, kon ik niet laten mijn gulp open te knopen, mijn lul te voorschijn te halen en te zeggen:‘And this is the holy Habakkuk.’”
Dat stuk vond ik erg komisch, dat iemand dat lef had! Ik zou me helemaal dood schamen. Maar hij deed dat gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zo krijg je mensen inderdaad wel weg.
De tijd dat ze nog samen waren kwam bij mij heel erg gelukkig over, maar ook wel een beetje alsof de hoofdpersoon een lichtelijke obsessie voor Olga had. Hij kon maar niet stoppen aan haar te denken en, wat Olga hem zegt als ze bij hem langs komt na de scheiding, dat Olga in die tijd nooit in haar eentje de stad in is geweest wil ook wel wat zeggen.
Dat het boek in de tijd is geschreven dat seks geen taboe meer werd wil niet zeggen dat er zó verschrikkelijk veel in geneukt moet worden. Op een gegeven moment begon hij zelfs te zeggen dat hij haar vaak in haar kont neukte en dan gelijk de stront van zijn eikel af moest halen, omdat hij anders de volgende dag een opgezette eikel zou hebben. Dat was echt te veel van het goede.
Dit alles bij elkaar genomen was het verhaal interessant, doordat je steeds meer kleine stukjes te weten kwam, maar ook licht saai, vooral doordat er geen alinea’s en dergelijke waren (dat kwam dan wel doordat ik de filmuitgave las, want de oudere versie, die dikker is, heeft dat niet).
Dus als conclusie: het verhaal zelf vond ik erg interessant, maar hoe het boek in elkaar zat, irriteerde me. Ik raad het boek zeker aan, behalve als je er niet tegen kan dat er (veel) seks beschreven wordt.
De opdracht:
Waarom was dit boek vooral belangrijk in de tijd dat het geschreven was?
Omdat in de jaren ’60 – ’70 van de 20e eeuw de seksuele revolutie plaats vond. In het openbaar over seks praten of het bedrijven was totaal niet gewenst. Eigenlijk is die revolutie nog steeds niet voorbij.
De introductie van de anticonceptiepil in 1064 en de opkomst van de NVSH met consultatiebureau’s waren heel belangrijk. In consultatiebureau’s worden de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van baby’s/peuters van 1 tot 4 jaar oud gevolgd en prikken gegeven (vaccinaties).
De Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) werd in 1946 opgericht. Het was de opvolger van de in 1881 opgerichte Nieuw-Malthusiaanse Bond.
In Amsterdam begon de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs in dat jaar een spreekuur voor geboorteregeling.
De Rutgers Stichting, vernoemd naar Jan Rutgers, zorgde ervoor dat tussen 1969 en 2002 de consultatiebureau’s er ook voor waren voor problemen met seksualiteit en om voorbehoedsmiddelen te kopen.
Het tijdschrift van de NVSH, de Sekstant, was een belangrijk voorlichtingsmiddel in de periode dat Nederlandse jongeren nog vrijwel geen seksuele voorlichting kregen op school en hun ouders er bijna niets over wilden vertellen.
Door de anticonceptiepil werd het makkelijker om veilig te vrijen zonder bang te zijn om zwanger te worden. In katholieke huishoudens was dat een taboe; seks voor het huwelijk! Vrijen zou niet voor het plezier bedoeld zijn, maar om kinderen te verwekken.
De eerste naakte vrouw op televisie was Phil Bloom. Dat was in 1967 in het programma Hoepla, waarbij ze alleen wat bloemetjes over zich heen had. In de volgende aflevering zat ze uit een krant voor te lezen. Opeens liet ze de krant zakken en zag men haar naakt op televisie. Dat was nog nooit eerder gebeurd, dus iedereen was erg geschrokken.
In 1969 kwam het liedje “Je táime” van Serge Gainsbourg en actrice Jane Birkin. Er kwamen veel kreungeluiden in voor, waardoor het niet uitgezonden mocht worden. Het werd voor “hijgplaat” verklaard. Het werd alleen uitgezonden zonder tekst, alleen muziek op het radiostation van Veronica.
In 1971 komt de massaal bezochte film Blue Movie uit. Het was de eerste Nederlandse naaktfilm. Het was een slechte film, want de seksscènes waren (bijna) niet opwindend en erotisch en het verhaal was helemaal slecht. De jongeren mochten er niet naartoe van hun ouders, want het was een pornografische film, maar als we het nu zouden zien, zouden we ons afvragen wat dáár nou pornografisch aan was.
‘Turks fruit’ mochten de jongeren wél zien van hun ouders, terwijl er evenveel seks in voor komt. ‘Turks fruit’ was volgens die ouders literatuur, dus het was wel toegestaan.
In 1972 was de musical HAIR in Nederland te zien. Er kwam veel naakt en seks in voor. Het was een soort protestmusical tegen alle normen en waarden van die tijd. Ze deden alles wat niet mocht juist wel, kijk maar naar de hippies.
Wat door de seksuele revolutie gebeurd is:
· De emancipatie van de vrouw is toegenomen.
· Het huwelijk en het gezin daalden in aanzien.
· Het aantal geslachtsziekten in aantal en vorm is sterkt toegenomen.
· Het aantal grote gezinnen is afgenomen.
· Het aantal geboorten is gedaald.
· Afwijkende seksuele belevingsvormen zoals homoseksualiteit en sadomasochisme, maar ook bijvoorbeeld vreemdgaan zijn meer geaccepteerd.
Bronvermelding:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Seksuele_revolutie
http://nl.wikipedia.org/wiki/NVSH
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hippie
http://www.nvsh.nl/opinie/hervormingSeksuele.htm
En natuurlijk mijn ouders.
Personages:
De hoofdpersoon:
De hoofdpersoon heeft in het hele boek geen naam. Hij heeft een mager gezicht en wilde krullen. Hij is best oversekst, want hij denkt vaak met zijn penis. Hij rookt.
Hij is een kunstenaar en beeldhouwer. Daardoor is hij absoluut niet rijk. Zijn leven draait eigenlijk alleen maar om Olga, waar een relatie mee heeft en ook mee getrouwd is. Deze relatie is ook zeer diepgaand. Als Olga hem verlaat weet hij niet meer wat hij moet doen, hij is radeloos. De vraag die hem door het boek bezig houdt is waarom, waarom heeft Olga hem verlaten? Hij geeft zijn schoonmoeder de schuld, wie hij “de boze heks” noemt.
Olga:
Olga heeft een beetje mollige wangen met sproeten. Bruine (bijna gouden) ogen, rood haar en haar 2 bovenste voortanden nep. Ze heeft een aantal trauma’s: ze poetst haar tanden bijna elk uur omdat ze bang is dat ze gaan rotten, ze doet er alles aan om te voorkomen dat haar borsten gaan hangen, ze vindt later haar sproeten niet meer mooi en probeert ze die weg te krijgen met een enorme laag pancake.
Ze houdt heel veel van dieren.
Ze werkte soms in een fabriek voor plastic babyonderbroeken. Daar verdiende ze 1 gulden per uur. Later ging ze op de Sociale Verzekeringsbank werken, maar ook daar ging ze snel weg.
Olga is 2 keer hertrouwd. Ze is op jonge leeftijd gestorven door een tumor in haar hoofd. Tijdens het boek is ze erg veel veranderd; in het begin was ze heel vrolijk, maar aan het eind wordt ze steeds treuriger en na een half jaar in het ziekenhuis liggen, sterft ze.
Moeder van Olga:
Olga's moeder is voor de hoofdpersoon de boze heks. Ze is heel berekenend en daarom is ze ook met haar man getrouwd. Ze rouwt niet oom zijn sterven. Ze doet al zijn bezittingen weg en leeft vrolijk verder.
Zij heeft borstkanker gehad vandaar dat zij maar een borst heeft. Tegen Olga zei ze vroeger dat Olga zo hard had gezogen bij de borstvoeding, dat de borst nu helemaal leeg was. Ze ging veel vreemd. Tegen Olga zei ze dat die man een oom was, als zij elkaar ontmoetten.
Vader van Olga:
Olga's vader is een sympathieke en komische man die het goed met de hoofdpersoon kan vinden, maar hij heeft weinig invloed op hun relatie, hij keurt het goed, meer niet.
Hij voelt zich best eenzaam en kan niet veel meer. Eigenlijk moet hij op dieet, maar hij en zijn vrouw houden zich daar niet aan. Dat wordt later ook zijn dood.
Tijd:
Hoeveel tijd verstrijkt er in het boek?
Het verhaal speelt zich af in 6-7 jaar. Het begint bij de ontmoeting tussen de hoofdpersoon en Olga en eindigt bij de dood van Olga. Er werden geen leeftijden gegeven, dus daardoor weet ik niet precies hoelang het hele verhaal heeft geduurd.
Wordt het boek op chronologische volgorde (=volgorde van de gebeurtenissen) verteld, of is er sprake van flashbacks of flash-forwards?
Het verhaal wordt verteld met flashbacks, want de hoofdpersoon kijkt steeds terug naar wat hij met Olga heeft beleefd, toen ze nog samen waren. Pas na het midden van het boek gaat het een beetje op chronologische volgorde.
Ruimte:
De plaats waar de meeste gebeurtenissen zich afspelen is in het atelier in Amsterdam, wat tegelijk ook de woonruimte is. Daar bedrijft hij met veel meisjes, maar met name Olga, de liefde. Daar staat Olga vaak model en maakt hij veel beelden van haar. Daar verwerkt hij ook zijn verdriet, hij beleeft er goede en slechte tijden. Ook in Alkmaar speelt het verhaal zich soms af, daar wonen Olga’s ouders en daar is hun winkel.
Wolkers wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Zijn beeldende, directe taalgebruik vond veel navolging.
Boek informatie
- Turks Fruit
- Jan Hendrik Wolkers
- Nederlands
Handige opties
- Meer boeken van:Jan Hendrik Wolkers
Andere boekverslagen van boeken geschreven door Jan Hendrik Wolkers

10
boekverslagen
Brandende liefde

2
boekverslagen
De doodshoofdvlinder

1
boekverslag
De Kus

11
boekverslagen
De perzik van onsterfelijkheid

8
boekverslagen
Een roos van vlees