Wat houdt seksueel misbruik in?

Bij seksueel misbruik gaat het om het gedwongen uitvoeren van seksuele handelingen bij een ander, of dat iemand ongewenste seksuele handelingen bij jou doet. Seksueel misbruik kun je in twee groepen onder verdelen. Aanranding en verkrachting. Bij aanranding gaat het om het ongewenst aanraken van het lichaam, en van verkrachting spreekt men als er ongewenst het lichaam binnengedrongen word. Dit hoeft niet perse met een penis te zijn het kan namelijk ook met een vinger of een voorwerp.

Hoe kun je met sexueel misbruik omgaan?

Het is zwaar om seksueel misbruik te verwerken en het hoeft niet alleen bij meisjes voor te komen. Het beste wat je kunt doen is erover praten. Doe je dit niet dan krop je het alleen maar op en kan je last van nachtmerries en vereenzaamheid (je alleen voellen) krijgen. Het is heel moeilijk om er over te praten, maar doe het alsjeblieft wel. Seksueel misbruik is nooit je eigen schuld! Je kunt seksueel misbruik niet uitlokken! Je hoeft je er dus niet voor te schamen. De enige die zich ervoor moet schamen is de gene die dit bij het slachtoffer doet.

Als je ooit te maken krijgt met iemand die iets met seksueel misbruik meegemaakt heeft, praat er dan met diegene over, toon intresse, laat diegene praten en steun diegene goed. Beslis samen met diegene wat de vervolgstappen zijn: Aangifte doen of de zaak laten rusten. Durf je het niet aan een bekende te vertellen kun je bellen of chatten tussen 14:00 en 20:00 met de kindertelefoon. Telefoonnummer: 0800-0432 dit kan gratis en anoniem.