Wat zijn schaamlippen?

De schaamlippen beschermen de dieper gelegen delen van de vagina. Onder normale omstandigheden zijn de lippen gesloten. Bij seksuele opwindingen openen de lippen zich.
Soms spreekt men van grote en kleine schaamlippen. Met de grote schaamlippen bedoelt men dan de buitenste schaamlippen. Dat is verwarrend, omdat de binnenste (kleine) schaamlippen meestal groter zijn dan de buitenste. De binnenste schaamlippen steken uit de buitenste.
Soms steken de binnenste schaamlippen zover uit de buitenste, dat je daar last van hebt. Dit kan een lichamelijk ongemak zijn, last bij bijvoorbeeld fietsen of vrijen. Ook kan je het minder mooi vinden, de schaamlippen kunnen zichtbaar zijn (aftekenen) bij het dragen van strakke kleding of bijvoorbeeld een badpak.

Het is heel normaal dat je schaamlippen wat uitsteken. Maar als ze zo ver uitsteken dat je er last van hebt, kun je overwegen je te laten opereren. Een plastisch chirurg kan je binnenste schaamlippen verkleinen. Zon operatie is wel duur. Het kost ergens tussen de 1500 en 2000 euro. Verzekeringen vergoeden dit soms, maar lang niet altijd.

Hoe kan ik het beste zien hoe ze eruit zien?

De buitenste schaamlippen zijn zichtbaar als je staat. De buitenste schaamlippen is van nature bedekt met schaamhaar.
Als je niet sexueel opgewonden bent, liggen de schaamlippen tegen elkaar. Tijdens seksuele opwinding zwellen de schaamlippen en openen zich. Deze zwelling verdwijnt vanzelf, als je minder opgewonden raakt of stopt met vrijen. Na een orgasme (klaarkomen) verdwijnt de zwelling sneller. Het is dus vrij normaal dat je schaamlippen een tijdje gezwollen blijven als je tijdens het vrijen niet bent klaargekomen.

De binnenste schaamlippen worden zichtbaar, als je de buitenste schaamlippen uit elkaar trekt. Als je dat doet wordt ook het binnenste van je vagina zichtbaar. Bij jonge meisjes zijn de buitenste schaamlippen nog groter als de binnenste. Tijdens je puberteit groeien de binnenste schaamlippen en gaan uit de buitenste steken.
De vorm, grootte en kleur van de binnenste schaamlippen verschilt van vrouw tot vrouw, net als eigenlijk je hele vagina. De binnenste schaamlippen hebben vaak een rafelig of gekarteld uiterlijk en zijn asymmetrisch.
Tijdens seksuele opwinding kunnen je binnenste schaamlippen wel 2 of 3 keer zo groot worden, ook de kleur kan dan veranderen.