Wat is een vagina?

Het is een onderdeel van de geslachtsdelen van de vrouw, samen met de baarmoeder en de eierstokken. De vagina is als het ware een tunnel het lichaam in en is aangesloten op de baarmoeder. Zo kan het zaad wat uit de penis van de man komt, wanneer hij met een vrouw vrijt in een keer door naar haar baarmoeder om daar een eicel te bevruchten.
Wanneer je de binnenste schaamlippen openspreidt, zit de vagina tussen de anus en de clitoris. Je kan er met je vinger in.

Hoe werkt een vagina?

De vagina zelf, de tunnel in het lichaam dus, is niet erg gevoelig. Hij is 7 a 8 centimeter lang. Als je met je vinger in je vagina gaat, kan je waarschijnlijk een soort rondje binnenin voelen. Dat is je baarmoedermond, het voelt waarschijnlijk wat ongemakkelijk als je daar met je vinger tegenaanstoot. Een penis van een jongen is veel langer, maar daar heeft de natuur wat op bedacht: zodra een meisje opgewonden raakt, worden door middel van de bekkenbodemspieren de vagina uitgerekt tot een centimeter of twintig.
Wanneer je opgewonden wordt, wordt je vagina ook heel nat en glibberig. Speciale klieren maken extra veel vocht aan, natuurlijk glijmiddel dus. Zo kan de penis makkelijk naar binnen glijden.

Wat is witte blaak, of vloed of witte afscheiding?
Dat is een goedje wat je lichaam afscheid om je vagina gezond te houden. Het zorgt ervoor dat de zogenaamde zuurgraad in je vagina goed op peil blijft. Je vagina wassen met zeep is daarom niet echt gezond, want dat verstoor die zuurgraad, je kan beter wassen met lauwwarm water als je in bad zit of doucht.
Vrijwel iedere vrouw heeft hier last van, en het is verder heel gezond. Maar als het echter een rare kleur krijgt of raar korrelig is of stinkt, dan is het mogelijk dat je een (seksueel overdraagbare aandoening) hebt.

Jeuk
Veel vrouwen krijgen wel eens een infectie aan de vagina, dan jeukt die vreselijk en als je krabt, wordt het alleen maar veel erger. De schaamlippen zijn rood en ge´rriteerd en worden soms ook heel dik. Dit is erg onaangenaam, maar is met een paar pilletjes van de huisarts zo op te lossen.