Wat is een doorbraakbloeding?

Tussen je menstruatie door kun je soms wat bloed verliezen. Dit heet een doorbraakbloeding, of "spotting." Als er vrij veel bloed vrijkomt heet het een doorbraakbloeding, bij een paar druppels heel toepasselijk "spotting."

Meestal duurt dit verschijnsel maar een dag, maar het kan ook vergelijkbaar zijn met een normale menstruatie, en dus wel een paar dagen duren.

Vaak heb je hier last van als je voor het eerst de pil gebruikt, of als je bent overgestapt op een andere pil. Ook komt het regelmatig voor bij vrouwen die de pil doorslikken. Heb je de pil een tijdje doorgeslikt (zo'n drie maanden of langer) dan kan het verstandig zijn om een stopweek in te lassen.

10 tot 30% van de vrouwen heeft wel eens last van doorbraakbloedingen.

Is het schadelijk?

Een doorbraakbloeding is heel lastig, maar niet gelukkig niet schadelijk. Net als wanneer je ongesteld bent, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je altijd tampons of maandverband bij je hebt.

Wanneer je de de pil niet gebruikt, kan het wel schadelijk zijn als je bloedverlies hebt wanneer:
- je voor het eerst hebt gevrijd kun je bloed verliezen (niet schadelijk)
- je zonder condoom hebt gevrijd, kan bloedverlies duiden op een SOA
- bloedverlies kan ook duiden op een poliep, of iets ernstiger (wanneer je dus niet de pil gebruikt)

Als je er niet gerust op bent, bezoek dan even de huisarts.

Wat kan ik er aan doen?
Als je 3 maanden na het gebruik van de pil nog steeds last hebt van doorbraakbloedingen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een andere pil. Je kunt het beste vragen naar een andere pil met dezelfde, of een lagere hoeveelheid hormonen. Werkt dit niet, vraag dan om een zwaardere pil.

Als je een doorbraakbloeding krijgt terwijl je de pil hebt doorgeslikt (dus langer dan 3 weken achter elkaar) is het raadzaam om meteen te stoppen met de strip. Je lichaam geeft aan dat het tijd is om ongesteld te worden, dus het is het beste om daaraan toe te geven.
Slik je de pil niet door, dan moet je de strip gewoon afmaken, omdat hij anders niet meer betrouwbaar is.

Verder kun je er niets aan doen. De pil blijft overigens wel betrouwbaar tijdens zo'n doorbraak.